Лого за уроци по математика

Съвети и стратегии за изпит


I. Какво да правим преди изпита?

 • При подготовката си, многократно пресъздавай изпитната ситуация – особено полезни за тази цел са примерни теми разработени от учебен център „СОЛЕМА”. Добре е времето за решаване на една тема да е съобразено с времето на конкурсния изпит
 • Вярвай в себе си – всички решени задачи, научени правила, теории за подготовка, тактиката за успех на изпита ще се окажат безполезни, ако липсва положителна промяна към себе си.
 • Не се критикувай – ти трябва да разбереш себе си, а това означава да се отнасяш със спокойствие, а не с критика към проблемите си.
  ЗАПОМНИ:
  Всеки пропуск в знанията и уменията, както и направените грешки, са нещо временно, които при добро желание и постоянство от твоя страна могат да се преодолеят.

II. Какво да правим по време на изпита?

 • Овладей се и не се страхувай от „необичайната” ситуация – страхът по време на изпит е най-опасният враг за успеха ти.
 • Прочети няколко пъти условието на задачите. Не пропускай нито една дума от него, всичко трябва да ти говори, подсказвайки.
 • Не прави на „ум” по–сложните преобразования. Извършвай ги последователно на отделно место в листа.
 • Не се „панирай”, ако някой задача ти се стори непозната, най–често това е повърхностно впечатление.
 • Естествено е да започнеш с най-лесната задача (според теб!). Но не бързай – твърде често се допускат технически грешки и от най-добрите.
 • Не оставяй най–непознатата задача за накрая, защото за решаването и трябва да си бодър и все още пълен със сили. Опитай да решиш тази задача веднага след най–лесната.
 • Ако една задача не ти „върви” остави я временно настрана и започни друга. Въпреки, че съзнанието ти активно ще работи по новата задача, подсъзнанието ти „по инерция” ще се занимава със старата.
  ЗАПОМНИ:
  В трудни моменти, никога не казвай: „Няма да стане”, „Немога да го направя” и други подобни. Формулата за успеха е: ЩЕ УСПЕЯ!
 • Ако се наложи да откриваш грешки, не ги търси в старите изчисления – те само ще те заблудят. По добре е да направиш всичко отново и тогава ги сравни със старите – така можеш да откриеш и други неподозирани грешки.
 • След решаването на всяка задача си почивай, но не се разсейвай. Отдели няколко минути за почивка. Затвори очи. Опитай се да чуеш любима мелодия, да си представиш красива природна картина. Това ще те ободри, ще възвърне силите ти и ще те зареди отново с енергия.

III. Съвети за решаване на тестове

    Според колегите в УНСС препоръчително е да спазвате следните насоки (за подробности вижте книгата "ЕПИ, издание на УНСС, 2009 г.)

Стратегиите

 • Замисляли ли сте се защо някои показват по-добри резултати при тестове от други? Тайната не е само в по-доброто познаване на предмета на теста. Има и специфични стратегии за неговото решаване, които водят до получаване на допълнителни точки. Ако разберете какво изискват от вас съставителите на теста, това ще ви даде определено предимство. Съобразителните кандидат-студенти и ученици знаят как да използват времето за мислене, така че да отгатват верния отговор, дори първоначално да не го знаят със сигурност. Така те добавят повече точки към своя резултат.

Темпото

    Мъдреците казват, че времето е всичко. Способността ви да определите собственото си темпо за решаване на теста е от изключително значение. Няколко са ръководните правила, които не бива да забравяте:

 • Има по-лесни и по-трудни въпроси, съобразете се с това. Това означава, че когато срещнете по-лесни въпроси, трябва да работите колкото е възможно по-бързо. По този начин ще имате повече време за по-трудните въпроси.
 • Имате нужда от часовник – Ако ви се наложи да определяте скоростта на решаване на теста, ще се нуждаете от часовник. Не тръгвайте на изпит без него, защото в залата, където решавате теста, може да няма часовник или да не го виждате. Не използвайте обаче алармите на часовника, защото той ще бъде прибран от квесторите.
 • Поставете си лични ограничения за скоростта на решаване – Използвайте примерните тестове, разработени от Учебен център „Солема”, за да определите своето темпо и да видите как то влияе върху верността на отговорите. Ако отговорите на повечето от въпросите в границите на ограничението във времето, което сами сте си наложили, но допуснете много грешни отговори, по-добре е да намалите скоростта на решаване. От друга страна, ако сте много старателни при обмислянето на отговорите, но не ви стигне времето за доста въпроси, ще се наложи да увеличите скоростта на работата си.
 • Запазете равномерност при решаването – Понякога е трудно да се продължи, но се налага да го направите. Не отделяйте прекалено много време за отговора на един въпрос, преди да сте се опитали да отговорите на всички въпроси. В теста може да има въпроси, на които може да отговорите по-лесно, затова не губете точки от това, че не сте стигнали до тях.
 • Невинаги очевидният отговор е правилният отговор – Когато стигнете до по-трудните въпроси, преценете внимателно посочените възможности за отговор. Опитайте се да вникнете в трудния въпрос.
 • Повторният преглед на нерешените въпроси е полезен – Ако работите с подходящо темпо, ще ви остане свободно време за повторен преглед на въпросите, на които не сте отговорили. Възможно е тогава да намерите верния отговор или пък да го отгатнете.

Вижте още

самоподготовка

Самоподготовка


Предстоят ви изпити или матура по Математика или Физика, но не сте убедени, че сами ще се справите. Учебен център „СОЛЕМА“ ви предоставя следните програми и тестове към тях:

МАТЕМАТИКА

Кандидат-студенти

Матура

10 клас

7 клас


ФИЗИКА

Кандидат-студенти

Матура

тестове по математика

Тестове от изпити по МАТЕМАТИКА


Опитайте да решите тестовите от изпитите по Математика. Ако не можете, разгледайте упътванията.

Последната ви възможност е да разгледате примерните решения.

Всички задачи са с кратки упътвания и пълни решения.

Всички тестове

Тестове от последната година:

Софийски университет

Технически университет

Матура

10 клас

7 клас

физика

Тестове от изпити по ФИЗИКА


Решили сме тестовете по Физика давани в Софийски университет и на Матура през последните няколко години.

Всички тестове

Тестове от последната година:

Софийски университет

Матура


© Учебен център „СОЛЕМА”

Реклама